IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Młoda :d
CoCk3r
post Feb 24 2010, 10:16 PM
Post #1

Malutki Ogonek
*

Grupa: Members
Użytkownik nr: 2,843

Moja mała 3 miesięczna Frycia dość często robi kupki i mam do was pytanie ile taka samica powinna robić dziennie ?? Aha i jak wasze ogonki nauczyliście i jak najszybciej nauczyć je na wybiegu załatwiać się w odpowiednie miejsce bo w klatce już robi tam gdzie trzeba ...Jeśli był już taki temacik to sorki :/

Pozdrawiam biggrin.gif

Ps: kiedy mam jej kupić szelki i z nią wychodzić?
Go to the top of the page

+Quote Post
kaori
post Feb 24 2010, 10:24 PM
Post #2

Ogoniasty

Użytkownik nr: 2,412

Hej. Moje ogoniaste robią tak średnio 4 - 5 sztuk każdego dnia. U mnie ogony jak wyczaiły o co chodzi z kuwetą, wiedziały gdzie się załatwiać będąc na wybiegu. Jednak widzisz, czasem mogą strzelić ze złości tam gdzie się tego najmniej spodziewasz, dzisiaj któraś moja diablica zostawiła niespodziankę na dywanie co się im nigdy nie zdarzyło dry.gif Boo upatrzyła sobie kącik w rogu szafek kuchennych i doskonale wie że tam nie można, dlatego jak widzę, że się cofa z kitą zadartą do góry, to ją wkładam do kuwety w klatce (ewentualna nagroda). Możesz zastosować tą metodę, ale uważaj by cię ogon nie skręcił podczas wkładania do kuwety,bo może udać że coś tam zrobiła a tak na prawdę nic nie zrobi i pójdzie sobie w upatrzony kącik tongue.gif To bardzo sprytne zwierzątka smile.gif

+Quote Post
Niezapominajka
post Feb 25 2010, 02:58 PM
Post #3

Ogon

Użytkownik nr: 993

W moim przypadku także za każdym razem wkładałam do kuwety. Ferdek sam się nauczył, nawet jak biegał po domu, to zawsze wchodził do klatki i tam się załatwiał.
A co do szelek, to najlepiej zacząć jak najwcześniej smile.gif Na początku przyzwyczaić do chodzenia w szelkach po domu.
Później na dworze, tylko przy normalnej temperaturze, ale teraz jak idzie wiosna... wink.gif

--------------------
Dokąd idą fretki gdy odchodzą?
No bo jeśli nie idą do nieba,
to przepraszam Cię, Panie Boże,
mnie tam także iść nie potrzeba.

+Quote Post
CoCk3r
post Feb 25 2010, 08:03 PM
Post #4

Malutki Ogonek
*

Chyba z moją mało jest coś nie tak bo załatwia się około 8 razy dziennie :/ A na wybieg już sposób nawet dobry mam moja mała uwielbia masło i jak zrobi tam gdzie trzeba dostaje nagrodę biggrin.gif

+Quote Post
kaori
post Feb 26 2010, 11:22 AM
Post #5

Ogoniasty

No no CoCk3r, z masełkiem to bym się powstrzymała, chociaż różne opinie chodzą na jego temat. Jednak lepiej za często masełka nie dawać. Nagrodą może być również rodzynek (raz w tygodniu 1 szt.) ogórek, przysmak freci.
Jeśli chodzi o załatwianie, to może być to tez spowodowane stresem z powodu nowego otoczenia. Moje dziewczyny to przez jakiś czas też dużo się załatwiały, ale z czasem jak się zapoznały z otoczeniem, przekonały się że właściciel nie jest taki zły jaki może im się wydawać, zmniejszyły ilość wink.gif Dużo kup może też byc z powodu złej przyswajalności karmy jaką karmisz ogona. Jeśli kupki nie pachną za ciekawie, zmień karmę. Mam nadzieję że nie dajesz im saszetek typu kitekat czy whiskas - najgorsze co może być, nawet dla kotów. Przyznam, że Boo kiedyś była tym karmiona jeszcze nim do nas trafiła, oczywiście odstawić od razu nie mogłam, ale zmniejszałam porcje skrupulatnie. W końcu sama stwierdziła, że to nie jest atrakcyjne jedzonko wink.gif

Ten post został edytowany przez kaori: Feb 26 2010, 11:23 AM

+Quote Post
CoCk3r
post Feb 26 2010, 03:01 PM
Post #6

Malutki Ogonek
*

Właśnie w 1 tydzień nie widziałem i kupiłem jej Whiskasa junior ale na szczęście teraz się już kończy i kupie jej inną karmę biggrin.gif Przypuszczam, że załatwia się tyle razy właśnie z powody tej karmy, ale jak zmienię jej to mam nadzieję, że się poprawi ;p

+Quote Post
kaori
post Mar 1 2010, 11:25 AM
Post #7

Ogoniasty

Sprobuj jej równiesz dawać saszetki typowo frecie. Moje nimi niestety pogardziły :/ Karma sucha najlepiej frecia, jeśli masz kocią, to na początku mieszaj obie stopniowo zmniejszając tą kocią (jeśli jest gorszej jakości, bo jeśli dajesz Royal, to jest ok) Jeśli Twoja frecia nie jest miłośnikiem suchego może jeden rodzaj, ewentualnie dwa Ci wystarczą. Jeśli natomiast nie lubuje się za bardzo w surowym ... ja mam z 5 rodzajów suchej karmy (trzy frecie BOSCH czerwona + niebieska, BEAPHAR xtra vital, dwie kocie ROYAL dla wybrednych (mieszanka dwa w jednym)). Jeśli dajesz mleko kocie, też bym sie wstrzymała. Kiedyś dawałam bardzo rzadko, ale odstawiłam stosując się do wypowiedzi osób z frum. W miedzyczasie żółteczko kurze - raz na tydzień, możesz kupić calopet - witaminy oraz malt-soft - pasta odkłaczająca (nie za dużo i raz na tydzień). Na temat malt-soft też chodza różne opinie, jedni mówią że nie powinno się dawać młodszym niz 6-cio m-cznym fretkom, inni dają ją dla młodszych.

Ten post został edytowany przez kaori: Mar 1 2010, 11:27 AM

+Quote Post
CoCk3r
post Mar 10 2010, 07:11 PM
Post #8

Malutki Ogonek
*

A co sądzicie o "Vitapol Pokarm pełnowartościowy dla fretki" ??Mam zamiar kupić na pączątek 400g, myślałem o BOSH ale moim zdaniem jest to przesada cenowa syszałem o tej karmie wiele dobrych opini ale myślę, że cena jets trochę zawyżona... I dlatego proszę was byście doradzili mi czy mam kupywać Vitapol'a czy raczej nie warto?? dirol.gif

oto link do tej karmy:

http://animalia.pl/produkt,8296,142,Vitapo...dla_fretki.html

+Quote Post
AniaR
post Mar 11 2010, 10:59 PM
Post #9

Ogon

Użytkownik nr: 42

Najlepszym i najbardziej odpowiednim pokarmem dla fretki jest surowe mieso, z koscmi, podrobami.
Polecam przestudiowanie strony http://www.ferretta.pl/dieta/
Wszystkie karmy sa przeladowane sa weglowodanami, co odbija sie niekorzystnie na zdrowiu fretek.

Ten post został edytowany przez AniaR: Mar 11 2010, 11:00 PM

--------------------

+Quote Post
*tusia*
post Mar 12 2010, 12:57 AM
Post #10

Ogoniasty

Grupa: Członek Stowarzyszenia
Użytkownik nr: 1,957

Cock3r, szkaoda że nie przeczytałaś opini o tym pokarmie
stanowczo jest to nieodpowiednia karma dla fretki, Vitapol produkuje karmy dla papug, chomików itd ale nie dla naszych ogonów.

http://www.frecia-przystan.cba.pl/zywienie.htm# - tu jest napisane co powinny jeść fretki.
Szkoda, że wcześniej nie zorientowałaś się ile kosztuję utrzymanie ogona.
Jeśli zaoszczędzisz na jedzeniu to w przyszłości stracisz na leczeniu śmierdziuszka

--------------------
"Kochaj żeby żyć i żyj, żeby kochać"

~ Henryk Ibsen

+Quote Post
kaori
post Mar 12 2010, 12:09 PM
Post #11

Ogoniasty

Tusia ma rajcę. Lepiej zainwestować w dobrą frecią karmę, niestety dobre karmy trochę kosztują. Jak chcesz mieć zdrową fretkę to warto ją zdrowo odżywiać, a już na pewno nie dawać jej pseudofretkowe i tanie karmay. AniaR nie wszystkie fretki uwielbiają surowe mięsko, moje diabełki są tymi co mięsko lubią zjeść od czasu do czasu, ale nie codziennie.

Ten post został edytowany przez kaori: Mar 12 2010, 12:14 PM

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9th September 2010 - 02:33 PM